Att tänka på när man köper och lägger köksgolv

2475749283_9b37d05a9c_oNär du ska lägga golv i ditt kök så finns det flera olika sätt som man kan göra detta på och även mängder av olika knep som kan vara värda att ha med sig.

Mät upp hur mycket du behöver
Att räkna ut hur mycket golv som behövs till digg kök kan ibland vara knepigt, speciellt om rummet inte är helt fyrkantigt. Bor du i ett nyare hus kan du dock ta hjälp av husets ritningar för att få siffror på hur stor yta som finns i rummet.

Ett material som tål fläckar
I ett kök så blir golvet lätt utsatt för fläckar av olika slag. Detta kan vara ifrån mat, vatten eller annat som man råkar tappa. Även stötar från stolar eller andra möbler kan vara bra att räkna med. Därför är det viktigt att man i köket har ett golv som klarar av att bli utsatt för detta.

Mixa flera material!
Att lägga ett material i precis samma färgnyans på golvet i ett stort rum kan i vissa fall ge ett ganska platt och kalt intryck. Någonting man kan göra då är att mixa in golvplattor eller brädor i andra material eller färgnyanser. Antingen lägger du ut dessa i ett mönster på golvet, eller så delar du upp golvet i olika sektioner med olika golv. Till exempel kan du lägga klinkers vid diskbänken och trä vid själva matplatsen.

Skapa ett större rum med illusioner
Med golv i olika färger och mönster så kan man på flera sätt lura ögat till att rummet är större än vad det egentligen är. Att lägga plankor på längden åt ett visst håll gör att rummet känns längre och att istället placera golvplattorna diagonalt genom rummet ger samma effekt, fast åt samtliga håll.

Tänk även på komforten
Att ett golv ska vara bekvämt är någonting som nog inte så många har med i sina beräkningar när det ska köpa golv. Men i ett rum som köket där man står vid köksbänken under långa stunder så kan det faktiskt spela in. Ett för hårt golv kan i längden vara obekvämt att stå på. Vill du ändå av andra anledningar ha ett hårt golv i ditt kök så kan du placera en matta längsmed diskbänken där du står och diskar eller lagar mat.